Personen | Personen nieuwe site | Google | Route | Contact | AfdrukkenLogin 
De Bromvlieg  
    

Bromvliegprojecten 2014-2015: REGISSEURS (& projecten) GEZOCHT!!


Voor 2014–2015 is de Bromvlieg op zoek naar verschillende regisseurs die een project willen opstarten. Er wordt gevraagd aan alle mogelijke kandidaten om hun regieconcept voor te stellen aan de Bromvliegjury. Enkele van deze projecten worden dan geselecteerd en zullen door de Bromvlieg in de loop van het volgende academiejaar ondersteund worden. We organiseren 1 dag waarop de regieconcepten voorgesteld kunnen worden, deze gaat door op de Stadscampus op  woensdag 2 én donderdag 3 juli 2014   .

Het komende academiejaar zouden we graag 2 tot 3 projecten maken. Een typisch Bromvliegproject (maar wij zijn niet rouwig om atypische concepten) is een avondvullende voorstelling met een cast van vier tot acht acteurs. Het maakt ons niet uit of de theatertekst zelfgeschreven, dan wel een bestaande tekst is, of dat er geen tekst wordt gebruikt. Waar het ons om draait is dat je met een origineel en inspirerend concept naar ons toe komt en ons voorziet van een gemotiveerde presentatie van jouw idee.

Projecten die ondersteund worden door de Bromvlieg kunnen rekenen op acteurs die geselecteerd worden tijdens de audities (begin oktober), op een repetitieruimte in de stadscampus waar ’s avond gerepeteerd kan worden en op financiële en technische ondersteuning. Over de audities voor acteurs volgt bij de start van het nieuwe academiejaar meer informatie op deze website ...


Hoe deelnemen?

Je stuurt een mail naar debromvlieg@gmail.com voor woensdag 20 juni 2014, waarin je je voorstelt als kandidaat-regisseur. Daarna ben je automatisch ingeschreven voor de regie-auditie. We sturen jou op 20 juni drie teksten die je nodig hebt voor het tweede deel van je auditie. Omdat we graag  de kwaliteit van de teksten en vooral de dialogen willen beoordelen, vragen we ook om een stukje tekst uit je toneelstuk van een à twee pagina's door te mailen en dit voor voor de auditiedag.


Het regieconcept

De auditie bestaat uit twee delen. Op de auditiedag kom je ’s ochtends allereerst op gesprek. Daar begin je met je regieconcept uit te leggen; je kan dat op je eigen manier voorbereiden, er zijn geen standaardregels waaraan je moet voldoen, en ervaring is niét vereist! Wat we wel verwachten is dat je duidelijk overbrengt:

 • Of je de voorstelling volledig zelf gaat schrijven, of dat je een bewerking gaat maken op een bestaand stuk. We raden je aan om een deel van deze tekst mee te nemen op het toelichtingsgesprek. Als je een voorstelling wilt maken zonder tekst, probeer dan een heldere beschrijving te geven van hoe jij wilt dat je stuk eruitziet/klinkt/voelt, wees zo concreet mogelijk.
 • Wat je fascineert aan het project dat je wilt maken en wat je bedoeling is met de voorstelling: wat je wilt vertellen, welke statements je wilt maken,... Hoe wil je dat je publiek de zaal verlaat?
 • In welke stijl of genre je de voorstelling gaat maken (je kan hierbij verwijzen naar bestaande voorstellingen of films).
 • Met hoeveel acteurs je wilt werken.
 • Wat voor middelen je gaat inzetten (muziek, projectie, dans, decor).
 • Een ruwe schets van de financiële middelen die je denkt nodig te hebben.
 • Hoe je gaat samenwerken met je acteurs, hoe een repetitie eruit zal zien.
 • Wat je eerdere ervaringen zijn met theater. Nogmaals, ervaring is niet vereist, wij zijn gewoon nieuwsgierig...
 • Dat je gemotiveerd bent en een jaar lang flink wil werken aan dit project! Een goede voorstelling maken vergt vaak hard werk, maar deze inspanning loont dan meestal ook echt de moeite!

Hou het concreet en spannend! Je hebt maximaal een kwartier de tijd om je hele verhaal uit de doeken te doen en daarna stellen wij je nog enkele vragen.


Scène-maken

Het tweede deel van de audities bestaat uit een praktisch gedeelte, waarin gevraagd zal worden om een opgelegde tekst kort (half-uur tot maximaal een uur) te repeteren met een tweetal acteurs van de Bromvlieg. Voor ons is dit belangrijk om te zien hoe jij praktisch en concreet met dat materiaal aan de slag gaat. Maak vooraf keuzes en beslissingen, denk bijvoorbeeld aan:

 • Hoe wil je dat jouw acteurs spelen, in welke stijl? Hoe bereik je dat: heb je oefeningen, beeldmateriaal, toon je het zelf, of kan je het heel precies omschrijven?
 • Wat wil jij laten zien met dit tekstfragment? Hoe wil je ons prikkelen?
 • Misschien neem je wel een attribuut mee, een klein decorstuk dat voor jou het verhaal levendig maakt. Plaats de scène in een voor jou en de acteurs concrete setting.

Wij verwachten niet dat je de scène in een uur helemaal afmaakt, wij kijken vooral naar je manier van aanpak en het resultaat dat jouw werk oplevert.

Nadat je bent ingeschreven, krijg je van ons drie teksten doorgestuurd; jij laat ons vervolgens weten welke van deze drie teksten je wilt brengen tijdens de audities en wij voorzien acteurs die op de auditiedag, de tekst volledig vanbuiten kennen. Daarom is het ook belangrijk dat je je op tijd inschrijft; dan krijg je op tijd de teksten doorgestuurd en kan je nadenken over welke van de drie auditieteksten je wil opvoeren en je je zo al wat kan voorbereiden!

Na afloop van de audities krijg je binnen de week bericht of je project ondersteund zal worden door de Bromvlieg. Mogelijke vragen in verband met regisseren bij de Bromvlieg of de selectieronde kan je steeds sturen naar debromvlieg@gmail.com. Maar onthoud: inschrijven doe je best zo snel mogelijk!

Hopelijk tot mails!!


De Bromvlieg 2014-2015